Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας πραγματοποίησε διήμερο εκδηλώσεων με προσκεκλημένη τη συγγραφέα και καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής Σοφία Νικολαΐδου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και παρουσιάσεων διαμορφώθηκε ως εξής:
Την Παρασκευή, 15-04-2022, πραγματοποιήθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας, ύστερα από πρόσκληση της βιβλιοθήκης, επίσκεψη της συγγραφέως, η οποία μίλησε για το βιβλίο της «Χορεύουν οι ελέφαντες» το οποίο είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ. Οι μαθητές, έχοντας από πριν δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρουσίασαν εργασίες, ποιήματα, τραγούδια, πεζά κείμενα και εξέφρασαν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από τα τρία τμήματα
της Β’ Γυμνασίου, ένα τμήμα της Γ’ Γυμνασίου, ένας από τους ομίλους του σχολείου, καθώς και όλοι οι Φιλόλογοι της σχολικής μονάδας του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας. Οι μαθητές μέσα από τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και επιβεβαίωσαν με τον πιο πρόσφορο και δημιουργικό τρόπο, ότι η επαφή της νέας γενιάς με τους δημιουργούς των λογοτεχνικών έργων, προάγει τη φιλαναγνωσία και αφήνει ιδιαίτερο αποτύπωμα στην ψυχή και στο μυαλό των μαθητών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19:00, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Future Library, τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το βιβλιοπωλείο Bookmark-Lykourgos, η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Σοφίας Νικολαΐδου VOR: Πέρα από το νόμο. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης Μάγδα Σουλιώτη. Για το έργο της συγγραφέως μίλησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Τιτίκα Καραβία και στη συνέχεια συνομίλησε μαζί της η δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ», Βίκυ Βετουλάκη. Αποσπάσματα από το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου διάβασε ο ηθοποιός Λεωνίδας Βέλλης, μέλος του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου (ΜΕΘ).
Το Σάββατο, 16-04-2022 στις 10.00 π.μ. η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διοργάνωσε τρίωρο σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τίτλο «Πώς γίνεται η αρχή», στο οποίο η κα Νικολαΐδου με την πολύτιμη και πολυετή εμπειρία της έφερε σε επαφή το αναγνωστικό κοινό με την τέχνη και την τεχνική της Δημιουργικής Γραφής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, αφού ασκήθηκαν σε ενδεδειγμένες τεχνικές, να διαβάσουν τα κείμενα τους και να λάβουν την πρώτη επιμέλεια και κριτική των κειμένων τους.

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής ΔΚΒΚ, 16-4-2022
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής ΔΚΒΚ, 16-4-2022