Το δίκτυο βιβλιοθηκών Future Library από την ίδρυσή του στηρίζει με κάθε τρόπο τις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες και τις ενθαρρύνει να συγχρονίζονται με τις ανάγκες του κοινού, να κοινωνικοποιούνται και να προβάλουν τη διαχρονικότητά τους με σύγχρονο τρόπο. Μεταξύ των βιβλιοθηκών αυτών, είναι και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, που επελέγη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Εμπλουτισμού Δημοσίων και Δημοτικών βιβλιοθηκών για το 2022, στο οποίο συμμετέχουν 13 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, από διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες.

Τον Μάιο 2022 το Future Library εγκαινίασε μία ψηφιακή εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα, που θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, με moto «Βιβλιοθήκες για όλους και όλες» και στόχο την τόνωση της ψηφιακής παρουσίας 10 βιβλιοθηκών από διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες. Ο συνιδρυτής και διευθυντής της Future Library, κ. Ιωάννης Τροχόπουλος αναφέρει: «Πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών και νομίζουμε ότι το σύνθημά μας «Βιβλιοθήκες για όλους και όλες» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από κάθε άλλη χρονική περίοδο».

Παράλληλα, ο οργανισμός, διεξάγει στοχευμένη έρευνα προκειμένου να αποσαφηνίσει ποια είναι η τωρινή εικόνα των βιβλιοθηκών της χώρας σήμερα με στόχο την εφαρμογή πρακτικών για την υποστήριξή τους και στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι των βιβλιοθηκών έχουν κληθεί να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με στόχο να καταγράψουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές που παρέχουν, ειδικά τώρα, μετά την πανδημία. Ήδη μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου του 2022, 104 Βιβλιοθήκες είχαν συμπληρώσει και υποβάλει τα στοιχεία της έρευνας. Με τη μικρή παράταση που δόθηκε είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των βιβλιοθηκών που θα είναι μέλη του δικτύου Future Library θα ξεπεράσει τις 120.

Αυτές οι δυο πρωτοβουλίες εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο που συνδέονται με το κοινό τους, που διαχειρίζονται τα μέσα, στη στρατηγική της ψηφιακής τους παρουσίας, αν φυσικά ακολουθούν κάποια στρατηγική, προβαίνοντας και σε μια αποτίμησή τους. Είναι απαραίτητο, αλλά έχει και γενικό ενδιαφέρον, να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο «βιβλιοθήκη», να αμβλύνουμε την απόσταση της με το κοινό και να τονώσουμε το βαθμό εμπλοκής της τόσο με το δίκτυο που στέκεται υποστηρικτής στο πλάι της, όσο και με το κοινό του τόπου της.

Σε αυτή τη δράση του Future Library συμμετέχουν και η κ. Αφροδίτη Μάλλιαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΔΙΠΑΕ που έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια της όλης έρευνας και η Χάρις Πατσαβούρα, απόφοιτη Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας με ειδίκευση στα ψηφιακά μέσα, που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ψηφιακής εκστρατείας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό και τις δράσεις του οργανισμού Future Library μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού: www.futurelibrary.gr

Οι 10 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην 1η καμπάνια:

1. Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης

2. ΒΙΟΧΑΛΚΟ βιβλιοθήκη – Κοινωφελές ίδρυμα Στασινόπουλου

3. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

4. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας

5. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

6. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας

7. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

9. Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορεστιάδας

10. Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.

Λίγα στοιχεία για τον οργανισμό. Η Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βέροια, αφιερωμένος στην ενίσχυση της σημασίας των δημόσιων – δημοτικών βιβλιοθηκών ως ιδρυμάτων γνώσης, δημιουργικότητας και προώθησης της αλληλεπίδρασης.

Από το 2012 έως και το 2021 έχουν ενισχυθεί 70 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες του Δικτύου της Future Library με περισσότερες από 50.000 νέες αξιόλογες εκδόσεις και φέτος, 13 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες, από διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες, εμπλούτισαν τις συλλογές τους με 400 βιβλία επιλεγμένων εκδοτών. (περισσότερα από 5000 βιβλία) Για 11η συνεχόμενη χρονιά, το έργο μας υποστηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) με την υλοποίηση της δράσης Ανάπτυξης Συλλογών. Η ετήσια αυτή δωρεά του ΚΙΚΠΕ, υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των κινητών βιβλιοθηκών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Συνιδρυτής και διευθυντής της FL από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι ο κ. Ιωάννης Τροχόπουλος, πρώην διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Στέλλα Χατζοπούλου stella@futurelibrary.gr | 23310 24494